📢 Nantikan promo istimewa bulan ini untuk Domo Auto Tech, semak promo dengan klik butang di sini   ⏩ Lihat juga Youtube Domo Auto Tech untuk maklumat mengenai industri automotif klik disini

Lebuhraya Karak & Jalan Raya yang ‘Keras’ di Malaysia


Lebuhraya Karak & Jalan Raya yang ‘Keras’ di Malaysia


Lebuhraya Karak, secara rasminya dikenali sebagai Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak, adalah salah satu lebuhraya yang paling penting dan paling kerasa di Malaysia. Ia menghubungkan Kuala Lumpur, ibu kota negara, dengan kawasan timur negara ini seperti Bentong dan Kuantan.

Lebuhraya Karak

Lebuhraya ini sangat tersohor kerana beberapa sebab. Pertama, ia adalah satu-satunya laluan darat utama ke Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kedua, ia berfungsi sebagai pintu masuk ke Taman Negara Pahang, salah satu taman negara terbesar di Malaysia dan rumah bagi banyak spesies flora dan fauna yang unik.

Tetapi, tak dapat dinafikan bahawa Lebuhraya Karak adalah salah satu jalan raya “keras” di Malaysia. Dengan perkataan “keras”, kami bermaksud bahawa lebuhraya ini adalah mencabar untuk dipandu, terutamanya dalam hujan lebat dan dalam keadaan jalan yang licin. Bahagian tangga yang berkelok dan curam di lebuh raya ini boleh menjadi bahaya jika diambil dengan ringan.

Kenapa Lebuhraya ini ‘Keras’?

Sebab utama ialah keadaan topografi dan cuaca. Terletak di pusat Semenanjung Malaysia, Lebuhraya Karak mengarungi kawasan pergunungan dan hutan hujan tropika. Ini bererti bahawa ia cenderung untuk menjadi berbelok dan curam. Plus, cuaca di kawasan ini boleh berubah dengan cepat, dari panas terik ke hujan lebat dalam masa yang singkat.

Selain itu, peningkatan trafik semasa musim percutian juga boleh menjadikan perjalanan di Lebuhraya Karak lebih sukar. Jadi, adalah penting bagi pemandu untuk tetap waspada dan berhati-hati semasa memandu di lebuhraya ini.

Kesimpulan

Walaupun mencabar, Lebuhraya Karak memainkan peranan penting dalam pengangkutan laluan darat di Malaysia. Ia bukan sahaja menghubungkan Pantai Timur dengan Pantai Barat, tetapi juga membuka pintu ke keajaiban alam semula jadi Taman Negara Pahang. Jadi, walaupun ‘keras’, Lebuhraya Karak pasti merupakan pengalaman memandu yang tak dapat dilupakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *