📢 Nantikan promo istimewa bulan ini untuk Domo Auto Tech, semak promo dengan klik butang di sini   ⏩ Lihat juga Youtube Domo Auto Tech untuk maklumat mengenai industri automotif klik disini

Lebuhraya Karak & Jalan Raya yang ‘Keras’ di Malaysia

 

Lebuhraya Karak & Jalan Raya yang ‘Keras’ di Malaysia

Malaysia adalah penjuru benua Asia yang terkenal dengan keindahan serta keunikan alam semulajadinya. Namun, menikmati keindahan tanah air kita ini bukan saja melalui kepelbagaian flora dan faunanya, tetapi juga melalui infrastruktur pembangunan negara, khususnya jalan raya. Di Malaysia, terdapat dua jalan raya yang dikenali sebagai ‘Keras’, iaitu Lebuhraya Karak dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban.

Lebuhraya Karak

Lebuhraya Karak

Lebuhraya Karak atau dikenali juga sebagai Lebuhraya Timur Barat, merupakan jalan raya yang menghubungkan antara wilayah metropolitan Kuala Lumpur dan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Jalan raya ini dinamakan sempena nama tanah perkuburan daerah yang dilaluinya.

Lebuhraya ini terkenal sebagai satu dari jalan raya paling keras di Malaysia kerana banyak menyaksikan kemalangan maut. Antara lokasi dalam Lebuhraya Karak yang paling ditakuti oleh pengguna jalan raya adalah KM32 yang terkenal dengan kemalangan yang tak putus-putus berlaku.

Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban

Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban

Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban juga merupakan salah satu jalan raya ‘keras’ di Malaysia. Lebuhraya ini mempunyai banyak ceruk dan selekoh berbahaya yang boleh memicu kemalangan. Juga, faktor cuaca seperti hujan lebat seringkali menjadi punca kemalangan di lebuh raya ini.

Sebagai tambahan, peningkatan lalu lintas terutamanya pada musim percutian sekolah atau musim perayaan sering kali menjadi penyebab utama kemalangan maut. Oleh itu, adalah penting bagi semua pemandu untuk berhati-hati semasa memandu dan memastikan keadaan jalan sebelum memulakan perjalanan.

Kesimpulan

Walaupun Malaysia memiliki jalan raya yang keras seperti Lebuhraya Karak dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban, namun ia adalah suatu yang boleh dielakkan jika pemandu mematuhi peraturan jalan raya dan memastikan mereka dalam keadaan yang baik untuk memandu.

Selamat berhati-hati di jalan raya. Ingatlah, nyawa anda adalah lebih berharga dari segalanya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *