ūüďĘ Nantikan promo istimewa bulan ini untuk Domo Auto Tech, semak promo dengan klik butang di sini   ‚Ź© Lihat juga Youtube Domo Auto Tech untuk maklumat mengenai industri automotif klik disini

5 Tanda Amaran AC Kereta Anda Memerlukan Freon

Ciri-ciri AC kereta memerlukan setiap pemilik kereta mengetahui freon. Kerana apabila freon habis, pemilik kereta mesti segera mengisi semula freon. Freon sendiri adalah perkara penting yang berfungsi dalam sistem AC. Gas freon ini membantu dengan memberikan suhu sejuk kepada penghawa dingin, tepat, ke lubang penghawa dingin supaya udara yang keluar dari penghawa dingin sejuk dan menyegarkan.

Oleh itu, gas freon ini adalah satu perkara yang perlu diisi apabila gas freon habis. Gas Freon biasanya boleh didapati di kedai-kedai pembaikan kereta, terutamanya kedai-kedai penghawa dingin kereta.

Kerana fungsi asasnya dalam penghawa dingin kereta, berikut adalah maklumat lengkap tentang ciri-ciri AC kereta memerlukan freon yang boleh anda lihat.

Ciri-ciri AC Kereta Memerlukan Freon

Ciri-ciri keperluan AC kereta adalah sesuatu yang mesti diketahui oleh pemilik kenderaan untuk mengekalkan kualiti penghawa dingin mereka. Kerana ciri-ciri keperluan AC kereta, freon boleh digunakan untuk mengetahui apakah sebab mengapa udara keluar dari penghawa dingin tidak sejuk. Biasanya, udara yang tidak sejuk boleh disebabkan oleh kehabisan freon dan juga boleh disebabkan oleh komponen penghawa dingin kereta yang rosak.

Oleh itu, anda mesti tahu ciri-ciri AC kereta memerlukan freon supaya anda boleh membeli freon apabila anda memerlukannya, jadi anda tidak membazirkan wang. Di samping itu, anda juga boleh mengetahui lebih awal kerosakan pada komponen penghawa dingin kereta. Jadi anda boleh membetulkannya sebelum kerosakan teruk berlaku. Dan, tentu saja, kos pembaikan akan jauh lebih murah daripada kos menggantikan komponen ini.

  1. Udara yang keluar dari AC tidak sejuk

Apabila penghawa dingin dihidupkan, udara yang bertiup akan terasa sejuk dan menyegarkan. Tetapi jika udara yang keluar dan pukulan tidak terasa sejuk, AC mempunyai masalah. Biasanya, apabila udara yang keluar dari lubang AC tidak sejuk, freon kereta habis. Atau ia juga boleh menjadi tanda bahawa komponen dalam sistem penyaman udara kereta, seperti pemampat, klac magnetik, atau kipas penyejuk, rosak.

Dan apabila freon kereta habis, akan ada bunyi mengetuk yang menunjukkan bahawa pemampat berfungsi dan kipas penyejukan juga dihidupkan, tetapi udara yang keluar dari AC tidak sejuk.

  1. Pemampat ac terus berfungsi apabila ac dihidupkan

Anda boleh mengenal pasti masalah udara yang keluar dari penghawa dingin kereta tidak sejuk kerana freon habis. Ini membuktikan bahawa pemampat kereta baik-baik saja.

Selain itu, dalam bahagian klac magnetik, biasanya, komponen ini akan disambungkan apabila AC dihidupkan. Dan komponen ini secara automatik akan terputus apabila tekanan yang dikenakan oleh freon telah mencapai maksimum. Oleh itu, ini boleh digunakan sebagai tanda bahawa freon sudah habis. Apabila freon habis, kedudukan klac magnet akan terus disambungkan.

  1. Freon di kaca penglihatan telah habis

Katakan anda masih tidak pasti tentang ciri-ciri penghawa dingin kereta yang tidak mempunyai freon di atas. Dalam kes itu, anda juga boleh menyemak freon pada kaca penglihatan, kaca bulat telus yang menunjukkan peredaran freon yang berfungsi pada sistem penyaman udara kereta. Apabila freon masih tersedia, cecair akan mengalir apabila mesin AC berjalan. Sementara itu, jika tiada apa-apa dalam kaca penglihatan, maka itu adalah ciri AC kereta yang tidak mempunyai freon.

  1. Tiada embun pada hos tekanan rendah ac kereta

Ciri-ciri berikut dari AC kereta memerlukan freon adalah bahawa tidak ada embun di luar hos penghawa dingin tekanan rendah kereta. Yang merupakan penghawa dingin kereta biasanya mempunyai dua hos, iaitu hos tekanan tinggi, yang bersaiz kecil, dan selalu tekanan rendah yang mempunyai saiz yang lebih besar. Hos tekanan tinggi ini membawa udara dari pemampat ke kondensor. Sebaliknya, terlalu wajah membawa perspektif dari penyejat ke pemampat.

Hos tekanan rendah adalah hos yang membawa udara sejuk untuk dihembus bersama dengan angin yang keluar dari lubang AC. Oleh itu embun akan muncul, yang dihasilkan kerana perbezaan suhu luar dengan suhu udara sejuk di hos tekanan panjang. Akibatnya, ini boleh digunakan sebagai ciri penghawa dingin kereta yang tidak mempunyai freon, iaitu ketiadaan embun yang muncul di luar permukaan hos tekanan rendah.

  1. Freon kereta habis

Kehabisan freon kereta boleh berlaku kerana kebocoran hos AC kereta. Bagi mengetahui sama ada tulang bocor atau tidak, anda boleh menggunakan air sabun. Dengan cara tradisional ini, anda boleh dengan mudah mencari kebocoran freon di dalam hos. Cara anda perlu melakukannya ialah memohon air sabun secara merata ke hos AC kereta. Pastikan anda melakukannya apabila kedudukan AC dihidupkan. Oleh itu, apabila terdapat kebocoran dalam hos, gelembung akan muncul.

Cara kedua anda boleh menyemak sama ada hos AC kereta bocor adalah dengan menggunakan pengesan kebocoran. Pengesan kebocoran mana yang merupakan mesin pengesan kebocoran yang menggunakan dakwat cecair, yang kemudiannya akan dimasukkan ke dalam saluran hos. Dan jika terdapat kebocoran, cecair akan menunjukkan di mana kebocoran adalah apabila AC dihidupkan dengan bersinar lampu suluh ultrasonik.

Cara ketiga ialah anda tidak memerlukan alat apa pun, iaitu dengan memberi perhatian kepada setiap teras hos penyaman udara kereta. Oleh itu, apabila terdapat resapan, jelas bahawa hos AC kereta bocor.

Kebocoran freon disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk pemasangan AC kereta yang lemah, komponen yang dipakai, bekas freon yang tidak betul, umur peralatan, dan getaran yang berlebihan.

Adakah AC Kereta Anda Memerlukan Freon? Bawa Kereta Anda ke DOMO Auto Tech!

Jika penyaman udara kereta anda menghadapi masalah dan menunjukkan bahawa freon hilang, anda boleh melawat DOMO Auto Tech. DOMO Auto Tech adalah satu bengkel kereta yang mengkhususkan diri dalam penyelenggaraan dan pembaikan penghawa dingin kereta. Dengan peralatan canggih dan dikendalikan secara langsung oleh juruteknik berpengalaman, kualiti perkhidmatan pembaikan AC kereta di DOMO Auto Tech telah terbukti dan diuji.

Dengan profesionalisme juruteknik dan kualiti bahagian yang digunakan, anda boleh yakin bahawa masalah penyaman udara kereta anda akan diperbaiki dengan cepat dan berkesan. Di samping itu, mereka juga memberikan jaminan untuk perkhidmatan mereka, jadi anda akan mempunyai ketenangan fikiran apabila kereta anda sedang dibaiki di DOMO Auto Tech. Jadi, jika penyaman udara kereta anda mempunyai masalah, anda boleh mengunjungi DOMO Auto Tech untuk perkhidmatan pembaikan penyaman udara kereta terbaik.


Rujukan:

Agensi Perlindungan Alam Sekitar A.S. (2020). Punca kebocoran penyejuk. Diambil daripada https://www.epa.gov/refrigerant-management/refrigerant-leak-causes

Sumber Imej: PxHere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *